Ερευνητικές Εργασίες Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Online Portfolio

Τι είναι το Portfolio;
Το Portfolio είναι μια μέθοδος που έχει τις αρχές της στην «αυθεντική αξιο­λόγηση» και βασίζεται στην παρατήρηση και την ποιοτική αξιολόγηση, αλλά και στην αυτοαξιολόγηση. Είναι ένα ευέλικτο και πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των μαθητών, το οποίο δείχνει σταδιακά την προσωπική τους ανάπτυξη και εξέλιξη.
Σύμφωνα με τη μέθοδο του Portfolio, οι μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν τον προσωπικό τους φάκελο. Έτσι, ο κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί την πορεία του εαυτού του» και να αυτοαξιολογείται, χρησι­μοποιώντας στοιχεία τόσο από τη μαθητική όσο και από την εξωσχολική του ζωή, που τον βοηθούν στην αναπτυξιακή και εξελικτική του πορεία μέσα και έξω από το σχολείο. Συλλέγοντας και αξιολογώντας αυτά τα στοιχεία, τα οποία μπορεί να είναι σχολικές εργασίες, διαγωνίσματα, πιστοποιητικά, έπαινοι, ασκήσεις, στοιχεία από προσωπικές δραστηριότητες κτλ., ο ίδιος ο μαθητής σχηματίζει μια συνολική εικόνα του εαυτού του, εφόσον σε αυτόν το φάκελο περιέχονται τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» του από τις γνώσεις, τις δραστηριότητες και τις μαθησιακές του εμπειρίες.
Πώς δημιουργείται το portfolio;
Το Portfolio σχεδιάζεται και δημιουργείται από τους ίδιους τους μαθητές προσλαμβάνοντας τη μορφή ενός ντοσιέ, ενός αρχείου ή όποια άλλη μορφή επιθυμεί να του δώσει ο κάθε μαθητής που ασχολείται με τη δημιουργία του προσωπικού του φακέλου.
Ποια είναι η χρησιμότητα του Portfolio;
Το Portfolio μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με επιμέλεια. Ο μαθητής φροντίζει να αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα το περιεχόμενο του φακέλου επισυνάπτοντας νέα στοιχεία, αφαιρώντας στοιχεία που πιθανόν δεν ισχύουν και προσθέτοντας άλλα που γι' αυτόν είναι σημαντικά κ.ο.κ. Έτσι, ο μαθητής ανατρέχοντας σε αυτόν το φάκελο μπορεί να επανεξετάζει τους στόχους που είχε βάλει την τρέχουσα ή την προηγούμενη χρονιά, να αξιολογεί και να επαναπροσδιορίζει τα μελλοντικά του σχέδια, να παρατηρεί ποια στοιχεία του εαυτού του έχουν αλλάξει, ποιες πληροφορίες του χρειάζονται για το μέλλον κτλ.
Όταν χρησιμοποιούμε όμως τον όρο Portfolio στο Internet περιγράφουμε μια ιστοσελίδα ενός χρήστη που κατά κύριο λόγω μέσα από αυτή παρουσιάζει στο ευρύ κοινό του διαδικτύου ένα επαγγελματικό βιογραφικό, δείγματα της δουλειάς του, τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει και τους τρόπους επικοινωνίας μαζί του.
Ένα Online Portfolio δηλαδή, είναι μια ιστοσελίδα αυτοπροβολής για επαγγελματικούς λόγους, φανταστείτε το σαν να επισυνάπτετε ένα βιογραφικό, μια επαγγελματική κάρτα και ένα δειγματολόγιο μαζί μόνο που αυτά βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας στο υλικό που επιθυμείτε να παρουσιάσετε.

Πηγή: Τερέζα Φωτιάδου, Εκπαιδευτικό Δ.Ε, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε άρθρο της στην Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων